Savjeti za uređenje malih balkona

Većina ljudi živi u stanovima i nema mogućnosti za prostranim dvorištima, međutim mali balkon može lako postati Vaša oaza mira. Uz malo volje, maše i novca možete stvoriti ugodan ambijent na otvorenom. Donosimo Vam par savjeta za uređenje malih balkona.

Prije uređenja svakog prostora, kako interijera, tako i eksterijera, potrebno je unaprijed isplanirati i informirati se opcijama. Prvi je korak pitanje kakve su Vaše životne navike i potrebe? Nekima balkon služi za ispijanje jutarnje kave ili večernja druženja, nekome prvenstveno za uzgoj bilja – cvijeća i začina, a nekome je balkon idealan prostor za skladištenje.

Koliko god balkoni spontano izgledali, prije opremanja treba uzeti u obzir njegovu funkciju, položaj i veličinu.

Za male balkone idealni su okrugli komadi namještaja, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili zid, sklopive stolice, klupe uza ogradu ili zid. Poželjno je izbjegavati tamne nijanse koje vizualno smanjuju prostor. Dobro su rješenje i jastuci za sjedenje na podu.

Od starih paleta napravite vertikalni vrt koji ne zauzima puno prostora, te obzirom na izloženost balkona suncu, zasadite adekvatno bilje, povrće i cvijeće.  Svježina i mirisi bilja učinit će da se osjećate daleko od gradskog asfalta, a Vaš će balkon izgledati znatno ljepše.

Ako su vertikalni vrtovi pak preveliki zahvat za Vas, uvijek možete tegle objesiti za ogradu, pričvrstiti na zid ili na strop, ali pripazite na to da odaberete biljke koje neće imati ekspanzivan rast i tako zauzimati dragocjeni prostor.

Kad ste na balkon stavili sav potreban namještaj i biljke, na red dolaze detalji. Poželjni su jastučići, tepisi, fenjeri i lampice, koji mogu biti efektna ambijentalna rasvjeta u ljetnim noćima. Imajte na umu kako je manje – više, te da puno boja i detalja može uroditi pretrpanošću.

 

Pogledajte naše prijedloge, inspirirajte se i stvorite kutak za uživanje!

 

Fotografije: Pinterest